Nordbräken

Dryopteris expansa (C. Presl) Fraser-Jenk. & Jermy

Vetenskapliga synonym: D. assimilis S. Walker, D. austriaca auct.
Svenska synonym: nordlig lundbräken

Sauetelg Finbladet Mangeløv Isoalvejuuri Northern Buckler-fern Feingliedriger Dornfarn

Nordbräken Beskrivning. Nordbräken är en ofta storväxt, löst tuvad ormbunke med omkring meterlånga ljusgröna blad. Både bladskiva och skaft har gula körtelprickar och bladskaftet är nästan lika långt som bladskivan. Skaftet är nedtill klätt med spetsiga fjäll med mörk mittnerv. Bladskivan är två till tre gånger parflikig med tämligen plana småflikar som har tagglikt utdragna tänder i kanten. Det nedersta småbladets största småflik är ungefär hälften så lång som småbladet. Sporangiesamlingarna är ljusa och har ljusbruna, spetsigt vårtiga sporer.
Nordbräken Nordbräken karaktäriseras av de tagglika tänderna på småflikarna, de långa småflikarna på nedersta småbladet, samt att fjällen på bladskaftet har ett mörkt mittparti. Den är mycket lik lundbräken (D. dilatata) och har länge inkluderats i denna, och de kan i många fall vara svåra att skilja. Lundbräken är genomsnittligt större och kännetecknas av att de nedersta småbladens största småflikar är kortare än halva småbladet, samt att småflikarna oftast har inböjd kant. Lundbräken har även mörkare sporangiesamlingar och trubbigt vårtiga sporer.

Utbredning. Nordbräken är vanlig i nästan hela landet. Den växer i friska och fuktiga skogar, bäckraviner och rasbranter, i fjällen även i rikare ängar.

Etymologi. Artnamnet expansa kommer av latinets expansum (utbredd) och syftar på bladskivan.

Familj: Polypodiaceae
Släkte: Dryopteris

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/orm/polypodia/dryop/dryoexp.html
Senaste uppdatering: 6 april 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg