Ålnate

Potamogeton perfoliatus L.

Hjartetjønnaks Hjertebladet Vandaks Ahvenvita Hjartanykra Perfoliate Pondweed Durchwachsenes Laichkraut

Ålnate Beskrivning. Ålnate är en grov vattenväxt med upptill greniga stjälkar, som kan bli ett par meter långa. Flytblad saknas och de oftast tättsittande undervattensbladen är korta och breda, äggrunda med rundad stjälkomfattande bas, kanten är finsågad och vågig. Snärpslidorna är korta och snart avfallande. Blommorna sitter i korta ax som sticker upp ovanför vattenytan, axskaften är ungefär fem centimeter långa och jämnbreda.
Ålnate Ålnate känns lättast igen på sina breda stjälkomfattande blad. Den liknar mest är långnate (P. praelongus), som skiljs genom upp till tjugo centimeter långa blad med avsmalnande halvt stjälkomfattande bladbas, välutvecklade snärpslidor och upp till två decimeter långa axskaft. Ålnate hybridiserar med rostnate (P. alpinus), Ålnate krusnate (P. crispus) och gräsnate (P. gramineus) och de uppkomna hybriderna är mer eller mindre intermediära mellan föräldraarterna, ofta med enstaka blad med välutvecklade snärpslidor och enstaka blad med stjälkomfattande bladbas. Typiskt för hybriderna är att de inte sätter frukt.

Ålnate

Utbredning. Ålnate är en av de vanligaste och mest utbredda arterna i släktet, den är allmän i hela landet utom på Öland och Gotland. Arten växer i både sött och bräckt vatten. Första fynduppgift är från Uppland och publicerades 1732 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet perfoliatus betyder stjälkomfattande och syftar på bladbasen.

Familj: Potamogetonaceae
Släkte: Potamogeton

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/potamogetona/potam/potaper.html
Senaste uppdatering: 1 augusti 2017
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg