Sträv kavelhirs

Setaria verticillata (L.) P. Beauv.

Vetenskapliga synonym: S. ambigua (Guss.) Guss., S. decipiens K. F. Schimp. ex Asch., S. gussonei Kerguélen, S. verticillata × viridis auct., S. verticilliformis Dumort. (var. ambigua)
Svenska synonym: kranshirs; kortborstig kavelhirs (var. ambigua)

Vrang busthirse Krans-Skærmaks Kiehkurapantaheinä Rough Bristle-grass Quirlige Borstenhirse

Sträv kavelhirs Beskrivning. Sträv kavelhirs är ett medelstort ettårigt gräs som växer i lösa tuvor. Stråna kan bli upp till sex decimeter långa och är upprätta eller knäböjda och något greniga. Bladen är ljusgröna och platta, bladslidorna är långhåriga i kanten. Arten blommar i augusti-september. Vipporna är axlika, smalt cylindriska och ganska glesa nedtill, vippaxeln är korthårig. Småaxen är mörkgröna eller violettfärgade, drygt två millimeter långa, och har vid basen ett eller två långa och vanligen violetta borst med nedåtriktade eller uppåtriktade hullingar. Det större skärmfjället är ungefär lika långt som blomman. Ytteragnarna är otydligt vårtiga. Två varieteter har påträffats i Sverige, sträv kavelhirs (var. verticillata) som har borst med nedåtriktade hullingar och kortborstig kavelhirs (var. ambigua) som har uppåtriktade hullingar.
Sträv kavelhirs kännetecknas av att vippaxeln har korta hår, och av att borsten vanligen har nedåtriktade hullingar som gör att de känns sträva, samt den nedtill glesa vippan. Arten arabisk kavelhirs (S. adhaerens) har också korthårig vippaxel och nedåtriktade hullingar, men skiljs genom mindre småax och helt kala bladslidor. Sträv kavelhirs liknar kavelhirs (S. viridis), men den senare har uppåtriktade hullingar på borsten, långhårig vippaxel, samt grön vippa som är tät nedtill.

Utbredning. Sträv kavelhirs är sällsynt och påträffas tillfälligt i hamnar, på avfallsplatser och ruderatmarker. Första fynduppgift publicerades 1795 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet verticillata kommer av latinets verticillus (ledknota, krans) och betyder 'med kransar', vilket syftar på den nedtill glesa vippan.

Familj: Poaceae
Släkte: Setaria

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Setaria verticillata PB. (Kranshirsen) liknar Grönhirsen, men är större och sträfvare; axet är nedtill glest och svepeborsten äro kortare, deras småborst riktade nedåt. Förekommer stundom i trädgårdar, sådd med andra frön."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/setar/setaver.html
Senaste uppdatering: 29 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg