Vildris

Leersia oryzoides (L.) Sw.

Vetenskapliga synonym: Oryza clandestina A. Br.

Villris Risgræs Hukkariisi Cut-grass Wilder Reis

Vildris Beskrivning. Vildris är ett flerårigt, högväxt vattengräs med grenig, krypande jordstam. Arten bildar stora bestånd av upp till en meter höga, kala strån med håriga ledknutar. Bladen är centimeterbreda, strävhåriga och ljusgröna, liksom de sträva bladslidorna. Arten blommar i augusti-september. Vipporna, vilka ofta sitter omslutna av den översta bladslidan, är yviga och har sträva, krusiga grenar. Småaxen sitter i grenspetsarna, de är plattade, omkring fem millimeter långa och enblommiga. Skärmfjällen är oansenliga och ytteragnarna är kölade och håriga i kanten. Inneragnarna är smalare men är också de kölade och håriga. Hos vildris förblir agnarna slutna även vid blomningen, vilket är ovanligt hos gräsen.
Vildris Vildris karaktäriseras av sin ljusgröna färg och att den växer i stora bestånd i vatten. Den ljusgröna vippan som ofta inte är helt utslagen, och de stora småaxen, gör att vildris inte kan förväxlas med andra arter.

Vildris Utbredning. Vildris är sällsynt och förekommer endast i sydligaste Sverige, den växer i åar och dammar samt reglerade sjöar och vattenmagasin. Första fynduppgift är från Falkenberg i Halland och publicerades 1814 (Nordstedt 1920).

Vildris, strå Etymologi. Artnamnet oryzoides betyder 'lik ris' och kommer av Oryza som är det vetenskapliga namnet på släktet ris och den latinska ändelsen -oides (liknande).

Familj: Poaceae
Släkte: Leersia

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/leers/leerory.html
Senaste uppdatering: 13 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg