Luddhavre

Helictotrichon pubescens (Huds.) Pilg.

Vetenskapliga synonym: Arrhenatherum pubescens (Huds.) Samp., Avena pubescens Huds., Avenastrum pubescens (Huds.) Opiz, Avenochloa pubescens (Huds.) Holub, Avenula pubescens (Huds.) Dumort.

Dunhavre Dunet Havre Mäkikaura Dúnhafrar Downy Oat-grass Flaumiger Wiesenhafer

Luddhavre, vippa Beskrivning. Luddhavre är ett medelstort, flerårigt gräs som växer i lösa tuvor. Stråna blir en knapp meter höga och har mjukhåriga, ganska slaka blad som blir omkring en halv centimeter breda. Snärpet är fem millimeter långt. De nedre bladslidorna har oftast tät utspärrad behåring, men kan ibland vara kala. Arten blommar i maj-juni. Vippan är stor och grenig, ibland med något hängande vippgrenar. Småaxen är upp till två centimeter långa, mer eller mindre silverglänsande och ofta rödanlupna, med två eller tre blommor. Skärmfjällen är olikstora, det större trenervigt och lika långt som närmaste ytteragn. Ytteragnarna är ofta tydligt flikade i spetsen och har ett kraftigt, upp till nästan två centimeter långt borst. Ståndarknapparna är långa och rödaktiga.
Bestånd av luddhavre Luddhavre är lätt att känna igen på sina stora småax med flera långa borst. Den liknar mest ängshavre (H. pratense), men den senare bildar täta tuvor, har kala sträva blad med blågrå ovansida, kala sträva bladslidor, samt en nästan ogrenad vippa med större småax med upp till fem blommor.

Luddhavre, nedre bladslida

Utbredning. Luddhavre är vanlig från Skåne till Gästrikland, men förekommer norrut till mellersta Norrland. Den växer i torr till frisk ängsmark, i vägkanter och skogsbryn. Första fynduppgift publicerades 1779 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet pubescens kommer av latinets pubens (med hår) och betyder hårig, vilket syftar på de oftast håriga bladslidorna.

Familj: Poaceae
Släkte: Helictotrichon

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/helic/helipub.html
Senaste uppdatering: 25 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg