Rörsvingel

Festuca arundinacea Schreb.

Vetenskapliga synonym: F. elatior L.; F. arundinacea Schreb. ssp. uechtriziana (Wiesb.) Hegi (var. aspera)
Svenska synonym: strandsvingel; vanlig rörsvingel (var. arundinacea), vallsvingel (var. aspera)

Strandsvingel Strand-Svingel Ruokonata Tall Fescue Rohr-Schwingel

Rörsvingel Beskrivning. Rörsvingel är ett högväxt gräs som växer i stora kraftiga tuvor. De grova och styva stråna kan bli upp till en och en halv meter höga och har grågröna, slaka blad som är mycket bredare än strået. Arten blommar i juli-augusti. Vipporna är mycket stora med långa hängande vippgrenar, de nedersta grenarna har fler än fyra småax. Småaxen har ganska få blommor, de är helt borstlösa eller har ett mycket kort borst. Skärmfjällen är långa och når ungefär till mitten av småaxet. I Sverige förekommer två varieteter av rörsvingel, huvudvarieteten vanlig rörsvingel (var. arundinacea) har släta strån och ganska yvig vippa med många småax medan varieteten vallsvingel (ssp. aspera (Mutel) Asch. & Graebn.) är spensligare och inte tydligt Rörsvingel tuvbildande, den senare har dessutom upptill sträva strån och smalare vippa med färre småax.
Rörsvingel liknar mest ängssvingel (F. pratensis), men den senare är mindre och har flerblommiga småax där skärmfjällen är mycket kortare än halva småaxet. De båda arterna kan också korsa sig. Man har även påträffat hybrider med långsvingel (F. gigantea) och engelskt rajgräs (Lolium perenne).

Småax av rörsvingel

Utbredning. Rörsvingel är en karaktärsväxt på grusiga och steniga stränder vid Östersjön, där den är allmän. På västkusten är den ovanligare. Rörsvingel kan också sällsynt påträffas i vägkanter och gräsmarker i inlandet. Varieteten vallsvingel (var. aspera) förekommer sällsynt på banvallar och i gräsmark i Skåne. Rörsvingel Första fynduppgift är från Skåne och publicerades 1779 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet arundinacea betyder vassliknande och kommer av Arundo som är ett äldre vetenskapligt släktnamn på vass (Phragmites australis).

Familj: Poaceae
Släkte: Festuca

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/festu/festaru.html
Senaste uppdatering: 21 augusti 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg