Fjällelm

Elymus alaskanus (Scribn. & Merr.) A. Löve

Vetenskapliga synonym: Agropyron boreale Turcz., A. latiglume (Scribn. & Sm.) Rydb., Roegneria borealis (Turcz.) Nevski, Triticum violaceum auct.
Svenska synonym: fjällvete; liten fjällelm (ssp. scandicus), stor fjällelm (ssp. subalpinus)

Fjellkveke Fjeld-Hundekvik Tunturivehnä (ssp. scandicus) Bláhveiti

Fjällelm

Beskrivning. Fjällelm är ett medelstort, flerårigt gräs vars strån kan bli drygt en halv meter höga. Bladen är knappt fem millimeter breda, ganska styva och sträva, med gleshårig ovansida. Bladslidorna är håriga. Arten blommar i juli-augusti, axet är styvt och blågrönt eller ibland mer eller mindre rödfärgat. Fjällelm Småaxen är centimeterlånga och har två eller tre blommor. Skärmfjällen är välvda och trubbiga med kort uddspets, de är brett hinnkantade och har sin största bredd ovan mitten. Ytteragnarna är lika långa som skärmfjällen och har ett tydligt borst i spetsen, borstet är dock kortare än agnen. Fjällelm I Sverige förekommer två underarter av fjällelm, liten fjällelm (ssp. scandicus (Nevski) Melderis) och stor fjällelm (ssp. subalpinus (Neuman) Melderis).
Fjällelm kännetecknas av sina brett hinnkantade skärmfjäll som är bredast mot spetsen. Den är lik lappelm (E. mutabilis), men den senare har bredare blad, samt småax med smalt hinnkantade skärmfjäll som är bredast omkring mitten.

Fjällelm Utbredning. Fjällelm är sällsynt och förekommer i fjälltrakterna från Härjedalen till Torne Lappmark. Den växer på kalkrika fjällsluttningar. Första fynduppgift är från Mittåkläppen i Härjedalen och publicerades 1833 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet alaskanus kommer av Alaska betyder 'från Alaska'.

Familj: Poaceae
Släkte: Elymus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/elymu/elymala.html
Senaste uppdatering: 25 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg