Källgräs

Catabrosa aquatica (L.) P. Beauv.

Vetenskapliga synonym: Glyceria aquatica (L.) J. Presl & C. Presl
Svenska synonym: källtäppa, narvgräs

Kjeldegras Tæppegræs Vesihilpi Vatnsnarvagras Whorl-grass Quellgras

Källgräs Beskrivning. Källgräs är ett vekt, ofta nedliggande, flerårigt gräs som kan bli upp till fem decimeter högt. Arten saknar jordstam och tillväxer med hjäp av ovanjordiska utlöpare som rotar sig vid noderna. Bladen är breda och mattgröna, samt har en bred båtliknande spets. Bestånd av källgräs Arten blommar från juni till augusti. Vippan är gles, ofta rödlila, och har sina grenar riktade åt två sidor. Småaxen är borstlösa, ganska små och vanligen rödlila i färgen. Skärmfjällen och ytteragnarna är rundryggade.
Källgräs påminner om arterna i släktet gröen (Poa), men dessa har vassryggade småax. De breda bladen, den veka stjälken och de rödlila småaxen är goda kännetecken för arten.

Bestånd av källgräs Utbredning. Källgräs är sällsynt men har en ganska vid utbredning, dock med stora luckor, den är vanligast på Västkusten och i Mellansveriges jordbruksbygder. Arten växer vid källflöden, diken och vid sötvattensflöden på havsstränder. Arten är konkurrenssvag och växer på öppen dy och lera och gynnas av att marken hålls öppen av kreaturstramp och liknande. Första fynduppgift publicerades 1745 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet aquatica kommer av latinets aqua (vatten) och betyder 'växande i vatten'.

Familj: Poaceae
Släkte: Catabrosa

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/catab/cataaqu.html
Senaste uppdatering: 28 oktober 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg