Rödven

Agrostis capillaris L.

Vetenskapliga synonym: A. tenuis Sibth., A. vulgaris With.

Engkvein Almindelig Hvene Nurmirölli Halingresi Common Bent Rotes Straußgras

Rödven Beskrivning. Rödven är ett lågväxt, löst tuvat, flerårigt gräs med kort jordstam. Stråna är upprätta och upp till sex decimeter höga. Bladen är smala, platta eller ihopvikta, och snärpet är kort och trubbigt. Arten blommar i juli-augusti. Vippan är vanligen kort och äggformig med tunna allsidigt riktade vippgrenar som är utbredda även efter blomningen. Småaxen är ofta rödaktiga, de saknar nästan alltid borst, men har både ytteragnar och inneragnar.
Rödven, småx Rödven skiljs från krypven (A. stolonifera) och storven (A. gigantea) genom sitt korta, tvärt avhuggna snärp. Arten bergven (A. vinealis) som växer på liknande miljöer som rödven skiljs genom att vara tätt tuvad, ha borstförsedda småax utan inneragnar, samt trådfina basalblad.

Rödven, snärp Utbredning. Rödven är vanlig i hela landet. Den växer vanligen på öppna torra marker, till exempel i hedar, torrängar och vägkanter, men den förekommer även i skogsmark. Första fynduppgift publicerades år 1745 (Nordstedt 1920).

Rödven Etymologi. Artnamnet capillaris kommer av latinets capillus (hår) och betyder hårfin, vilket syftar på de tunna vippgrenarna.

Familj: Poaceae
Släkte: Agrostis

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Markmattan är ömsevis svingel och tåtel och på de solstekta fläckarna står den lysande skirblonda rödvenen, detta gräs som hur tätt det än står verkar strålfint skimmerlätt och genomlyst, nästan andligt, och hur man än letar finner man inte ord som är tillräckligt rättvist lätta för detta solskir."

Ur En vandring till bärskogen av Harry Martinson (Midsommardalen, 1938)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/agros/agrocap.html
Senaste uppdatering: 8 augusti 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg