Gulyxne

Liparis loeselii (L.) Rich.

Svenska synonym: myggnyckelblomster, myggnycklar

Feittblad Mygblomst Kiiltovalkku Fen Orchid Glanzstendel

Gulyxne Beskrivning. Gulyxne är en lågväxt, ljust gulgrön orkidé med kort blomstängel. Stjälken är kantig och har oftast två nästan motsatta blad som sitter basalt. Bladen är brett lansettlika, omkring fem centimeter långa, och ljusgröna med en fettartad glans. Gulyxne blommar i juni-juli med gulgröna blommor som sitter i ett glest ax. Blommorna är omkring en centimeter breda och har långa smala kalkblad och en uppåtriktad smal läpp, sporre saknas.
Gulyxne har mycket speciella blommor som inte liknar någon annan orkidés, vegetativt kännetecknas den av de två, nästan motsatta, fettglänsande bladen.

Gulyxne Utbredning. Gulyxne är sällsynt och förekommer i några få syd- och mellansvenska landskap, från Skåne till Gästrikland. Den växer i kalkrika så kallade extremrikkärr nära kusten. Första fynduppgift publicerades 1753 (Nordstedt 1920).

Gulyxne Etymologi. Artnamnet loeselii hedrar den tyske botanisten Johannes Loeselius (1607-1655). De äldre svenska namnen myggnyckelblomster och myggnycklar skall inte förväxlas med myggblomster (Hammarbya paludosa).

Familj: Orchidaceae
Släkte: Liparis

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/orchida/lipar/lipaloe.html
Senaste uppdatering: 25 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg