Vårfryle

Luzula pilosa (L.) Willd.

Svenska synonym: hårtåg

Hårfrytle Håret Frytle Kevätpiippo Hairy Wood-rush Behaarte Hainsimse

Vårfryle

Beskrivning. Vårfryle är en av våra tidigaste vårblommor, men den är lågväxt och har oansenliga små svartbruna blommor och förbises därför ofta. Den växer vanligen i små tuvor och blir upp till drygt två decimeter hög. Stråbladen är platta, ganska breda och har långa hår i kanterna. Vårfryle i frukt Vårfryle blommar i april-maj. Blommorna sitter ensamma, eller ibland två eller tre tillsammans, på långa utspärrade skaft. Kalkbladen är mörkbruna och hinnkantade. Fruktkapseln är äggformad. Fröna är försedda med ett oljerikt bihang (elaiosom) och sprids med myror.
Vårfryle kan med sina håriga blad och ensamma skaftade blommor knappast förväxlas med de andra arterna i släktet frylen (Luzula).

Vårfryle

Utbredning. Vårfryle är vanlig i hela landet, den växer i skogs-och hagmark. Första fynduppgift är från Mörrum i Blekinge och publicerades år 1662 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet pilosa kommer av latinets pilus (hår) och betyder hårig, namnet syftar på bladens långhåriga kanter.

Familj: Juncaceae
Släkte: Luzula

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Och blommorna hade sina årstider i gläntan. Vårfryle tidigast, helst då uppe på något stenblock som hade urgröpningar nog för att fasthålla små växtsamhällen och som stenblocket då gärna gjorde stor affär av."

Ur Gläntor och myter av Harry Martinson (Utsikt från en grästuva, 1963)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/junca/luzul/luzupil.html
Senaste uppdatering: 7 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg