Morgonstjärna

Ornithogalum umbellatum L.

Vetenskapliga synonym: Ornithogalum angustifolium Boreau
Svenska synonym: morgonstjärnor, stjärnlök

Fuglestjerne Kost-Fuglemælk Sarjatähdikki Dolden-Milchstern

Morgonstjärna Beskrivning. Morgonstjärna är en lågväxt, flerårig ört med bladlös stjälk. Bladen utgår från löken, de är smala och blir omkring fem millimeter breda. Morgonstjärna blommar i juni med vita blommor som är tre till fyra centimeter breda, upprätta och sitter i kort kvastlik klase på mer eller mindre utstående blomskaft. Kalkbladen är rent vita på insidan men gröna på utsidan. Blommorna är bara utslagna i solsken, i mulen väderlek och på kvällen är blommorna Morgonstjärna slutna och växten är då svår att få syn på. Ståndarna har likformiga ståndarsträngar som är ungefär lika breda som ståndarknappen. Frukten är en omvänt kägellik sexkantig kapsel.
Morgonstjärna känns lätt igen på de stora vita blommorna som sitter i kvastlika klasar. Den kan endast förväxlas med arten spärrmorgonstjärna (O. divergens) hos vilken de nedersta blomskaften är rakt utstående och i spetsen tvärt uppböjda.

Morgonstjärna

Utbredning. Morgonstjärna förekommer ganska sällsynt i Sydsverige och påträffas oftast enstaka som kvarstående i gamla rabatter eller naturaliserad i dikeskanter, skogsbryn och vägkanter och på vissa platser även i åkrar. Morgonstjärna Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades av Retzius i Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar 1769 (Hylander 1971).

Användning. Morgonstjärna odlas ibland som prydnadsväxt.

Etymologi. Artnamnet umbellatum kommer av latinets umbellatus (flock) och syftar på den flocklika blomställningen.

Familj: Hyacinthaceae
Släkte: Ornithogalum

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Ornithogalum nutans. S. N. 243. Växer i Lund i Tobaks-landen tillika med Tulipa sylvestris, Ornithog. umbell. och Scilla bifolia.

Ur Anmärkningar vid Skånes Ört-Historie av A. J. Retzius (Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar 1769)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/hyacintha/ornit/orniumb.html
Senaste uppdatering: 3 juni 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg