Aftonstjärna

Ornithogalum nutans L.

Svenska synonym: aftonstjärnor

Nikkestjerne Nikkende Fuglemælk Nuokkutähdikki Nickender Milchstern

Aftonstjärna Beskrivning. Aftonstjärna är en flerårig ört med bladlös stjälk som kan bli upp till en halvmeter hög. De fyra till sex bladen utgår från löken, de kan bli upp till en och en halv centimeter breda och är vanligen inte vissna vid blomningen. Aftonstjärna blommar i maj-juni med vita blommor som är fem till sex centimeter breda och har ganska korta blomskaft. Blommorna är utstående eller till slut hängande och ensidigt vända i en utdragen och ganska smal klase. Kalkbladen är rent vita på insidan och gröna på utsidan. Ståndarna har olikformiga ståndarsträngar som är mycket bredare än ståndarknapparna, med tydlig vingkant och skärformiga utskott i spetsen. De tre yttre ståndarna är kortare än de tre inre. Frukten är en brett avlång kapsel.
Aftonstjärna känns lätt igen på de stora vita blommorna som sitter i ensidiga utdragna klasar, inte i kvastlika klasar som hos de två andra arterna i släktet, morgonstjärna (O. umbellatum) och spärrmorgonstjärna (O. divergens).

Aftonstjärna Utbredning. Aftonstjäna förekommer ganska sällsynt i Sydsverige, den påträffas oftast kvarstående i gamla rabatter eller naturaliserad i parker och vägkanter. Arten hör hemma i Sydösteuropa. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades av Retzius i Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar år 1769 (Hylander 1971).

Användning. Aftonstjärna odlas ibland som prydnadsväxt.

Etymologi. Artnamnet nutans kommer av latinets nutare (nicka), namnet betyder nickande och syftar på de lutande blommorna.

Familj: Hyacinthaceae
Släkte: Ornithogalum

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Ornithogalum nutans. S. N. 243. Växer i Lund i Tobaks-landen tillika med Tulipa sylvestris, Ornithog. umbell. och Scilla bifolia. I Ljungby Araslöf och de fläste gamla Trägårdar, i synnerhet på gräs-fälten."

Ur Anmärkningar vid Skånes Ört-Historie av A. J. Retzius (Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar 1769)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/hyacintha/ornit/orninut.html
Senaste uppdatering: 10 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg