Armenisk pärlhyacint

Muscari armeniacum Leichtlin ex Baker.

Garden Grape-hyacinth

Armenisk pärlhyacint Beskrivning. Armenisk pärlhyacint är en lågväxt, flerårig ört med bladlös stjälk som kan bli drygt två decimeter hög. Bladen är grågröna, smala och rännformiga med något bredare spets. Armenisk pärlhyacint blommar i maj med blå blommor som har korta vitaktiga, snett utåtriktade kalkflikar. Blommorna sitter i täta axlika klasar och har fyra till sex millimeter lång, elliptisk krona som är tydligt längre än bred. De sterila blommorna är blekblå och mindre än de fertila.
Armenisk pärlhyacint Armenisk pärlhyacint karaktäriseras av avlånga, matt klarblå blommor med utåtriktade kalkflikar. Den är mycket lik arten mörk pärlhyacint (M. neglectum) som dock skiljs genom svartblå eller mörkt violettblå blommor. Arten pärlhyacint (M. botryoides) skiljs från de båda förstnämnda genom nästan klotrunda blommor med bakåtböjda kalkflikar.

Armenisk pärlhyacint

Utbredning. Armenisk pärlhyacint är ganska sällsynt men förekommer kvarstående eller förvildad på kulturpåverkad mark i Sydsverige, främst vid bebyggelse och på skräpmark. Den har tidigare varit förbisedd och sammanblandats med den betydligt vanligare arten pärlhyacint (M. botryoides).

Användning. Armenisk pärlhyacint odlas som trädgårdsväxt och förvildas ibland.

Etymologi. Artnamnet armeniacum kommer av latinets Armenia (Armenien) och betyder 'från Armenien'.

Familj: Hyacinthaceae
Släkte: Muscari

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/hyacintha/musca/muscarm.html
Senaste uppdatering: 27 april 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg