Fleraxig sävstarr

Kobresia simpliciuscula (Wahlenb.) Mack.

Vetenskapliga synonym: K. caricina Willd., K. bipartita auct., Carex simpliciuscula Wahlenb.

Myrtust Mose-Kobresie Kuusamonsarake False Sedge Schuppenried

Fleraxig sävstarr

Beskrivning. Fleraxig sävstarr är ett lågväxt och tätt tuvat halvgräs. Bladen är smala, sträva och något rännformade, de basala bladslidorna är välutvecklade och matt halmgula. I stråtoppen sitter tre till sex axliknande axsamlingar, var och en med fyra till åtta reducerade ax. Axfjällen är rödbruna och hinnkantade. De översta axen har bara hanblommor medan de nedre har honblommor. Nöten är matt blekbrun.
Fleraxig sävstarr ser mest ut som en starr (Carex), men saknar starrarnas typiska fruktgömmen. Arten enaxig sävstarr (K. myosuroides) har mörkbruna glänsande bladslidor och bara en axlik axsamling.

Fleraxig sävstarr i blom

Utbredning. Fleraxig sävstarr är sällsynt och växer i rikkärr i de södra fjälltrakterna i Härjedalen, Jämtland och Lycksele Lappmark. Liksom gullspira (Pedicularis oederi) hör fleraxig sävstarr till de sydligt unicentriska fjällväxterna. Första fynduppgift är från Jämtlandsfjällen och publicerades 1816 (Nordstedt 1920). Arten beskrevs som Carex simpliciuscula av Göran Wahlenberg på material från England, hans typexemplar finns nu i Riksmuseets samlingar och visas i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet simpliciuscula kommer av latinets simplex (enkel) och betyder den enklaste, vilket har oklar syftning.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Kobresia

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/kobre/kobrsim.html
Senaste uppdatering: 12 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg