Enaxig sävstarr

Kobresia myosuroides (Vill.) Fiori

Vetenskapliga synonym: K. bellardii (All.) Degl. ex Loisel., K. scirpina Willd., Elyna bellardii (All.) W. Koch, E. myosuroides (Vill.) Fritsch

Rabbetust Børste-Kobresie Tunturisarake Þursaskegg Bellard's Kobresia Nacktried

Enaxig sävstarr

Beskrivning. Enaxig sävstarr är ett ganska lågväxt halvgräs som växer i små men täta tuvor. Bladen är raka, trådfina och rännformade, de basala bladslidorna är välutvecklade och glänsande bruna. Strået avslutas med en ensam smal och ganska gles axliknande samling av små reducerade ax. Axfjällen är bruna och hinnkantade. Överst i axsamlingen sitter ett flertal ax med enbart hanblommor och nedanför dessa ett antal ax med en han- och en honblomma. Nöten är glänsande brun.
Enaxig sävstarr är mest lik klippstarr (Carex rupestris), men den senare har krulligt vridna blad och ett strå med ett enda ax, med honblommor omgivna av fruktgömmen. Arten Enaxig sävstarr fleraxig sävstarr (K. simpliciuscula) skiljs genom att ha flera axliknande axsamlingar i stråtoppen.

Utbredning. Enaxig sävstarr är ganska sällsynt på torr kalkrik mark i fjällen, till exempel på dryashedar. Första fynduppgift är från Virijaure i Lule Lappmark och publicerades 1812 (Nordstedt 1920).

Enaxig sävstarr

Etymologi. Artnamnet myosuroides kommer av grekiskans mys, myos (mus) och oura (svans). Namnet syftar på att axsamlingen liknar en mus- eller råttsvans.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Kobresia

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/kobre/kobrmyo.html
Senaste uppdatering: 26 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg