Polarull

Eriophorum scheuchzeri Hoppe

Svenska synonym: polar-ängsull

Snøull Hovedformet Kæruld Töppövilla Hrafnafífa, Einhneppa Scheuchzer's Cottongrass Scheuchzers Wollgras

Polarull

Beskrivning. Polarull är den kanske vackraste arten i släktet med sina täta, rundade, rent vita ax. Arten har en krypande jordstam från vilken det skjuter upp enstaka strån. Bladen är rännformiga men korta och stråna ser därför bladlösa ut. Axet sitter ensamt i toppen av strået och har gråsvarta, smalt triangulära axfjäll.
Polarull kan förväxlas med vitulliga former av rostull (E. russeolum), den senare har dock alltid mer avlånga, omvänt äggformade ax. De andra arterna i släktet med ett ensamt ax, myrull (E. brachyantherum) och tuvull (E. vaginatum), växer i tuvor.

Polarull

Utbredning. Polarull är vanlig i fjälltrakterna från Dalarna till Torne Lappmark, i skogslandet är den sällsynt. Den är liksom de andra arterna en myrväxt, men den växer också på fuktig sandig mark. Första fynduppgift är från Särna i Dalarna och publicerades av Swartz i Svensk Botanik år 1811 (Nordstedt 1920).

Polarull

Etymologi. Artnamnet scheuchzeri hedrar den schweiziske professorn Johann Scheuchzer (1684-1738) och betyder 'Scheuchzers ull'. Johann Scheuchzer och hans bror Johann Jacob har också fått ett växtsläkte uppkallat efter sig, släktet Scheuchzeria som på svenska heter kallgräs.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Eriophorum

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/eriop/eriosch.html
Senaste uppdatering: 21 mars 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg