Dvärgag

Cyperus fuscus L.

Dvergak Brun Fladaks Brown Galingale Braunes Zypergras

Dvärgsäv Beskrivning. Dvärgag är ett lågväxt, ettårigt halvgräs som växer i små tuvor. Stråna är vasst trekantiga och blir omkring en decimeter höga. Bladen är ljusgröna och sitter samlade vid basen av strået. Axen är långsmala, plattade och sitter många tillsammans i huvudlika samlingar som omges av tre oliklånga stödblad. Axet är mångblommigt och har trubbiga, mörkbruna axfjäll med grönaktigt mittparti. Blommorna är tvåkönade och har tre märken. Nöten är vasst trekantig.
Dvärgsäv Dvärgag har ett synnerligen karaktäristiskt utseende med sina smala plattade ax i huvudlika samlingar. Den kan endast förväxlas med andra, tillfälligt inkomna arter i släktet parasollagar (Cyperus).

Utbredning. Dvägag är troligen försvunnen ur den svenska floran. Den påträffades förr regelbundet i Skåne och på Gotland, men har inte setts till sedan början av 1950-talet. Arten är konkurrenssvag och uppträdde ofta tillfälligt växande på naken jord vid sjöstränder och dammar. Den gynnades troligen av utdikningar och sjösänkningar och tycks ha försvunnit i samband med att denna typ av markberedning upphörde. Arten är dock känd för att kunna dyka upp på en växtplats efter att ha varit försvunnen i många år. Närmaste fyndplats är Danmark där den förekommer sällsynt. Första fynduppgift är från Roslätt i Skåne och publicerades 1809 (Nordstedt 1920). Arten hittades av Agardh men uppgiften publicerades av Retzius. Ett ark från Olof Swartz herbarium med exemplar från Roslätt insamlade av Agardh finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet fuscus är latinets ord för mörkbrun och syftar på axens färg.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Cyperus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/cyper/cypefus.html
Senaste uppdatering: 27 november 1998
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg