Skogsstarr

Carex sylvatica Huds.

Vetenskapliga synonym: C. drymeja Ehrh.

Skogstorr Skov-Star Wood-sedge Wald-Segge

Skogsstarr Beskrivning. Skogsstarr är en ganska stor, ljusgrön starr med kort jordstam och skilda han- och honax. Den växer i lösa tuvor från vilka utgår långa, ganska slaka strån som kan bli över en halvmeter långa. Bladen är en knapp centimeter breda, platta och slaka, de basala bladslidorna är ljusbruna. Axsamlingen består av ett hanax och två eller tre hängande honax, det nedersta har ett långt stödblad. Skogsstarr Honaxen är smala, mångblommiga och ganska glesa, de blir tre till fyra centimeter långa men bara en halv centimeter tjocka. Fruktgömmena är grönaktiga med rundad bas och framåtriktat, utdraget spröt. Axfjällen är vitaktiga med grön mittnerv. Honblommorna har tre märken och trekantig nöt.
Skogsstarr är lätt att känna igen på de breda, slaka bladen och de långsmala, glest sittande honaxen som hänger på tunna axskaft.

Skogsstarr Utbredning. Skogsstarr är ganska vanlig i södra Sverige, från Skåne till Gotland, i övrigt ganska sällsynt upp till Dalarna. Arten växer på mullrik jord, i lundar och lövskogar. Den förekommer också i slottsparker dit den kommit med gräsfrö. Första fynduppgift publicerades år 1792 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet sylvatica kommer av latinets sylva (skog) och betyder 'växer i skog'.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/caresyl.html
Senaste uppdatering: 26 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg