Slaktoppsstarr

Carex straminea Willd.

Amerikansk Star

Beskrivning. Slaktoppsstarr är ett ganska högväxt, flerårigt halvgräs med likformiga ax. Stråna är tuvade, drygt en halv meter höga, slanka och vanligen bågformigt böjda. Bladen är ljusgröna och platta, bara ett par millimeter breda. Axsamlingen är långsträckt med tre till åtta, rundade, likformiga ax, av vilka de nedre sitter något åtskilda. Axen är grönaktiga till halmgula med tunna, ljusbruna, hinnkantade axfjäll. Fruktgömmena är grönaktiga, något uppblåsta, flernerviga, smalt elliptiska med kort, brett vingkantat spröt. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Slaktoppsstarr karaktäriseras av sina höga veka strån och halmgula axsamling med likformiga ax. Den ser mest ut som en högväxt men späd harstarr (C. leporina), men den senare har styva strån och mörka ax.

Utbredning. Slaktoppsstarr är en ursprungligen nordamerikansk art som sällsynt påträffats i vägkanter i norra Sverige. Den har troligen kommit till vårt land med importerat gräsfrö. Första fynduppgift är från Björne socken i Ångermanland och publicerades av Jan Mascher i Ångermanlands flora år 1990.

Etymologi. Artnamnet straminea kommer av latinets stramineus (halmgul), vilket syftar på axsamlingens färg.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/carestr.html
Senaste uppdatering: 23 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg