Glansstarr

Carex saxatilis L.

Vetenskapliga synonym: C. pulla Gooden., C. vesicaria L. ssp. saxatilis (L.) C. Hartm.

Blankstorr Blank Star Kiiltosara Hrafnastör Russet Sedge

Glansstarr Beskrivning. Glansstarr är en medelstor starr med skilda han- och honax, den är inte tuvad utan stråna är vanligen ensamma och kommer från en krypande jordstam. Stråna är trekantiga och sträva endast upptill, vid basen har de blekvioletta bladslidor. Bladen är platta och rent gröna. Axsamlingen har ett hanax, samt ett eller två, upprätta, skaftade, kort cylindriska honax. Det nedersta axet har ofta ett långt stödblad som är upprätt. Axfjällen är mörka med ljus mittnerv. Fruktgömmena Glansstarr sitter tätt, de är blankt mörkbruna, nästan svarta, med rundad och lite uppblåst bas och tydligt spröt. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Glansstarr karaktäriseras av sina blankt svartbruna honax som alltid har två märken. Den är mycket lik rundstarr (C. rotundata), vilken skiljs genom smala, ihoprullade, rännformade blad, utstående eller nedvikt stödblad och mer tättsittande fruktgömmen med honblommor som har tre märken och trekantig nöt.

Glansstarr Utbredning. Glansstarr förekommer tämligen allmänt i fjälltrakterna, från Härjedalen till Torne Lappmark. Den växer på fuktig kalkrik mark. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades av Linné år 1737 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet saxatilis kommer av latinets saxum (sten) och betyder stenälskande.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/caresax.html
Senaste uppdatering: 26 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg