Dvärgstarr

Carex rufina Drejer

Jøkulstorr Rust-Star Rauðstör Red Sedge

Dvärgstarr Beskrivning. Dvärgstarr är ett vanligen mycket småväxt, flerårigt halvgräs med likformiga ax. Stråna är veka, bågböjda, nedliggande och ofta bara fem centimeter långa, de sitter få tillsammans i plattade tuvor och omges vid basen av blekbruna bladslidor. Bladen är ljusgröna, platta eller hopvikta, samt längre än de korta stråna. De två till fyra axen är korta och sitter tätt tillsammans i stråtoppen, hanblommorna sitter vid basen av det översta axet. Axfjällen är trubbiga, purpursvarta med ljus mittnerv. Fruktgömmena är plattade, ljusgröna med sträv, ofta mörk spets och kort spröt. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Dvärgstarr Dvärgstarr karaktäriseras av korta strån och långa blad som växer i små platta tuvor, likformiga ax med grönaktiga plattade fruktgömmen, två märken, samt purpursvarta axfjäll med ljus mittnerv. Arten liknar mest en småväxt, nedliggande styvstarr (C. bigelowii), men den senare har ett särskilt hanax och slät kant på fruktgömmena. Arten fjällstarr (C. norvegica), vars ax har en viss ytlig likhet med dem hos dvärgstarr, skiljs genom upprätta strån med korta blad, helsvarta axfjäll, tre märken och trekantig nöt.

Dvärgstarr Utbredning. Dvärgstarr är sällsynt och förekommer i fjälltrakterna från Härjedalen till Torne Lappmark. Den växer på blöt jord vid sent avsmältande snölegor. Första fynduppgift är från Virijaure i Lule Lappmark där den hittades av Nils Johan Andersson, uppgiften publicerades av Fries 1845 (Nordstedt 1920). Exemplar insamlade av N. J. Andersson vid Virijaure finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet rufina kommer av latinets rufinus (svartröd) och syftar på de ofta mörkspetsade fruktgömmena.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/careruf.html
Senaste uppdatering: 26 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg