Staggstarr

Carex nardina Fr.

Vetenskapliga synonym: C. hepburnii Boott

Skjeggstorr Skæg-Star Finnungsstör Nard Sedge

Staggstarr Beskrivning. Staggstarr är en mycket lågväxt, hårt tuvad art med ett ensamt toppställt ax. Bladen är trådsmala, bågformigt böjda och oftast längre än stråna. Axet är kort och äggformigt, med hanblommor upptill och honblommor nedtill. Fruktgömmena är ljusbruna och axfjällen mörkbruna med ljusare hinnkant. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Närbild av axet Staggstarr har ett mycket karaktäristiskt utseende och bör inte kunna förväxlas med någon annan svensk starrart, men den är liten och ofta svår att upptäcka.

Staggstarr Utbredning. Staggstarr förekommer sällsynt i fjällen, från Pite Lappmark till Torne Lappmark. Den växer företrädesvis på barblåsta så kallade vindblottor, på kalkrik mark. Första fynduppgift är från Junkersdalen i Lule Lappmark och publicerades av Fries, som också beskrev arten, år 1839.

Staggstarr Etymologi. Artnamnet nardina kommer av Nardus, som är det latinska namnet på grässläktet staggar (Nardus), namnet betyder 'liknar stagg (Nardus stricta)'.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Carex nardina Fr., som troligen är det minsta bland Starrgräsen, bildar tuvor med blott 1-2 tum höga, vanligen bågkrökta strån och nästan trinda och borstlika, endast vid basen rännlika blad, icke eller obetydligt kortare än stråen."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/carenar.html
Senaste uppdatering: 24 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg