Bågstarr

Carex maritima Gunnerus

Vetenskapliga synonym: C. incurva Lightf., C. setina (H. Christ) V. I. Krecz.

Bogestorr Krum Star Bjúgstör Curved Sedge Einwärtsgebogene Segge

Bågstarr Beskrivning. Bågstarr är en lågväxt starr med likformiga ax. Stråna kan bli drygt decimeterhöga, men är ofta betydligt lägre. De är vanligen tydligt bågböjda och sitter få tillsammans från en krypande jordstam. De rännformiga bladen är ofta längre än stråna, de är bågböjda och bara omkring en millimeter breda. Bågstarr Axsamlingen består av tre till fem, runda ax som sitter tätt tillsammans i en huvudlik samling, stödbladen är oansenliga. Axen har hanblommor överst och honblommor vid basen. Axfjällen är mörkbruna, trubbiga och brett äggrunda. Fruktgömmena är blanka, gröngula till mörkbruna, förhållandevis stora, omkring fem millimeter Bågstarr långa, med rundad bas och ett tvärt avsatt, strävkantat spröt. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Bågstarr liknar med sitt korta bågböjda strå och runda axsamling ingen annan art, den kan dock vara svår att få syn på.

Bågstarr

Utbredning. Bågstarr förekommer sällsynt på grusiga ställen, på havsstränder från Skåne till Bohuslän, men även i fjälltrakterna i Lule Lappmark och Torne Lappmark där den växer i vägkanter, på grusiga stränder och i dryashedar. Första fynduppgift är från Halmstad, Halland och publicerades 1814 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet maritima kommer av latinets mare (hav) och betyder 'växer vid havet'. Det latinska namnet har förr använts om arten strandstarr (C. paleacea), men då med auktorsbeteckningen O. F. Müller.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/caremar.html
Senaste uppdatering: 20 mars 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg