Vitstarr

Carex livida (Wahlenb.) Willd.

Blystorr Blyfarvet Star Vaaleasara Fölvastör Livid Sedge

Vitstarr

Beskrivning. Vitstarr är ett lågväxt, flerårigt halvgräs med krypande jordstam och skilda han- och honax. Stråna blir två till tre decimeter höga. Bladen är smala och rännformiga, styva, upprätta och vitaktigt grågröna i färgen, de är lika långa som strået, eller längre. Axsamlingen består av ett hanax och ett till tre honax. Honaxen är upprätta, ganska tättsittande och fåblommiga. Axfjällen är trubbiga, rödbruna med blek mittnerv. Fruktgömmena är mycket bleka, nästan vitaktiga, elliptiska med kort rakt spröt och saknar tydliga nerver. Honblommorna har tre märken och trekantig nöt.
Vitstarr är karaktäristisk med sin mycket blekt, nästan vitaktigt grågröna färg.

Vitstarr

Utbredning. Vitstarr är ganska vanlig på naken dy eller torvmark i blöta myrar, från Värmland till Torne Lappmark. Den förekomer dock sällsynt ner till Småland. Första fynduppgift är från Enontekis i Torne Lappmark och publicerades 1803 (Nordstedt 1920). Arten hittades enligt Nyman (1867) redan av Montin i Uppland år 1748 men han hade felaktigt identifierat den som hirsstarr (C. panicea). Montins insamling finns bevarad i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet livida kommer av latinets lividus (blygrå) och syftar på bladens färg.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Carex livida W. liknar också Hirsstarren, men är blågrå och har helt smala, mycket kölade blad, aflånga, lågt kullriga (icke uppblåsta) nötgömmen och kantigt, stadigare strå...
...Redan samlad af MONTIN, i Upland 1748, ehuru såsom C. panicea (herbar. Montin.)."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/careliv.html
Senaste uppdatering: 8 april 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg