Myrstarr

Carex heleonastes L. f.

Huldrestorr Tætakset Star Lettosara Hudson Bay Sedge Schlenken-Segge

Myrstarr, axsamling

Beskrivning. Myrstarr är ett ganska lågväxt, flerårigt halvgräs med krypande jordstam. Stråna är styva och växer enstaka eller i lösa tuvor, de blir tre till fyra decimeter höga och är vasst trekantiga och upptill mycket sträva. Vid basen omges stråna av vissna fjolårsbladslidor. Bladen är ganska långa, hopvikta, smala och ljust blågröna i färgen. Axsamlingen består av tre eller fyra, likformiga ax som sitter tätt. Axen är brungröna, äggformiga och har hanblommor nederst, de flesta vid basen av det översta axet. Axfjällen är bruna och trubbiga. Fruktgömmena är grönaktiga, saknar tydliga nerver och har ett kort avsatt, ofta rödaktigt spröt. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Myrstarr känns bäst igen på den gyttrade axsamlingen, de smala blågröna bladen och de sträva stråna. Den liknar mest ripstarr (C. lachenalii), men den senare har platta, rent gröna blad.

Utbredning. Myrstarr är sällsynt men har en vid utbredning som sträcker sig från Södermanland till Torne Lappmark, sällan ovan skogsgränsen. Den växer i blöta kalkrika gungflyn och rikkärr, men även i kanten av bäckar och liknande. Första fynduppgift publicerades 1781 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet heleonastes kommer av grekiskans helos (kärr), heleionomos ('träskbeboende') och syftar på växtplatsen.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/carehel.html
Senaste uppdatering: 12 november 1998
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg