Klapperstarr

Carex glareosa Wahlenb.

Vetenskapliga synonym: C. marina auct.

Grusstorr Grus-Star Somersara Heigulstör Gravel Sedge

Beskrivning. Klapperstarr är en lågväxt, tuvad starr med likformiga ax. Stråna är bågböjda och ofta nedliggande, vid basen är de omgivna av mörkbruna bladslidor. Bladen är trådsmala, grågröna, ihopvikta eller inrullade och kortare än stråna. Axsamlingen består av två eller tre, tättsittande, rundat elliptiska ax, där det översta är mer eller minde klubbformat och har ett flertal hanblommor vid basen. De nedre axen är rent honliga. Axfjällen är bruna, trubbiga med ljusbrun mittnerv och tydlig hinnkant. Fruktgömmena är grönaktiga med tydliga nerver på båda sidorna. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Klapperstarr är en tidigt mognande art vars fruktgömmen faller av tidigt på säsongen och den är då ofta svår att få syn på. Den liknar mest ripstarr (C. lachenalii), men den senare har styvt upprätta strån och platta blad.

Utbredning. Klapperstarr är ganska vanlig på grusiga och steniga havsstränder i Bottenviken, från Gästrikland till Norrbotten. Arten förekommer sällsynt söderut till Östergötland. Första fynduppgift är från havsstränder i Norrland och publicerades av Liljeblad år 1792 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet glareosa kommer av latinets glarea (grus) och betyder 'växer bland grus'.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Till de få växter, som äro mera egna för Bottniska vikens stränder (Hippophaë, Arabis petræa), hörer Klapperstarren."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/caregla.html
Senaste uppdatering: 12 november 1998
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg