Segstarr

Carex extensa Gooden.

Vipestorr Udspilet Star Itämerensara Long-bracted Sedge Strand-Segge

Segstarr

Beskrivning. Segstarr är en hårt tuvad, grågrön starr med styva, rännformiga blad och skilda han- och honax. Stråna har svartbruna bladslidor. Axsamlingen består vanligen av ett hanax och två eller tre, tättsittande, kort elliptiska honax. Stödbladen är smala och upprätta, det nedersta är ganska långt och når vanligen över axsamlingen. Axfjällen är ljusbruna och har en kort udd. Fruktgömmena är tätt packade och har en kort näbb. Honblommorna har tre märken och trekantig nöt.
Närbild av honax Segstarr hör till den vanligen kritiska så kallade 'flava-gruppen', men är klart skild från övriga arter. Den känns lättast igen på sin grågröna färg och sina styva strån. Mest liknar segstarr den mer storväxta havsstrandtypen av ärtstarr (C. viridula), men den senare är ljusgrön, vekare och har gulaktiga honax.

Närbild av honax

Utbredning. Segstarr är ganska vanlig vid Östersjökusten från Blekinge till Uppland, i Skåne och på Västkusten är den ovanligare. Den växer på havsstrandängar, vanligen nära vattnet tillsammans med arter som salttåg (Juncus gerardii), havssälting (Triglochin maritimum) och strandkrypa (Glaux maritima). Arten Första fynduppgift är från Gotland och publicerades 1803 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet extensa kommer av latinets extensus (utdragen) och syftar troligen på att axfjällen är uddspetsade.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/careext.html
Senaste uppdatering: 25 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg