Styvstarr

Carex bigelowii Torr. ex Schwein.

Vetenskapliga synonym: C. hyperborea Drejer, C. rigida Gooden.

Stivstorr Rank Star Tunturisara Stinnastör Stiff Sedge Starre Segge

Axsamling Beskrivning. Styvstarr är ett lågväxt halvgräs med krypande jordstam och skilda han- och honax. Strået är grovt, vasskantigt och ofta bågböjt, de nedersta bladslidorna är rödbruna. Bladen är styva, breda och ljusgröna. Axsamlingen har ett hanax och två till fyra avlånga honax. Det nedersta honaxet är skaftat och har ett stödblad som oftast har två karaktäristiska svarta fläckar vid basen, stödbladet är vanligen kortare än axsamlingen. Axfjällen är svarta med ljus mittnerv. Fruktgömmena är ljusgröna eller brunaktiga och saknar nerver. Honblommorna har två märken och plattad nöt.
Styvstarr liknar mest hundstarr (C. nigra), den senare skiljer sig genom betydligt spädare byggnad och smalare blad. Blommande styvstarr

Utbredning. Styvstarr är en nordlig art som företrädesvis påträffas i fjälltrakterna, där den är vanlig på fjällhedarna. Första fynduppgift publicerades 1803 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet bigelowii hedrar den amerikanske botanisten Jacob Bigelow (1787-1879) och betyder 'Bigelows starr'.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/carebig.html
Senaste uppdatering:16 november 1998
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg