Finnstarr

Carex atherodes Spreng.

Vetenskapliga synonym: C. aristata R. Br.

Finnstorr Finsk Star Vienansara Grannen-Segge

Finnstarr Beskrivning. Finnstarr är ett högväxt, flerårigt halvgräs med krypande jordstam och skilda han- och honax. Stråna blir över en meter höga, de är nästan trinda och har brunröda upprispade bladslidor vid basen. Bladen är drygt fem millimeter breda, långa och slaka med hårig undersida. Bladslidorna är tydligt håriga. Hanaxen är flera, vanligen tre eller fyra, och sitter tillsammans på ett långt skaft. De tre eller fyra honaxen är upprätta och sitter ganska väl samlade i stråets topp, de flesta av honaxen Finnstarr har välutvecklade, bladlika stödblad. Axfjällen är ljusbruna med ljusgrön mittnerv samt en utdragen finsågad uddspets. Fruktgömmena är kala, ljust bruna eller grönaktiga, med långt, djupt kluvet och finsågat spröt med långa spetsar.
Finnstarr liknar genom sina tydligt håriga blad och bladslidor en storväxt grusstarr (C. hirta), men den senare har tydligt håriga fruktgömmen och dessutom långt åtskilda honax.

Finnstarr, bladslida

Utbredning. Finnstarr är sällsynt och är bara känd från Hälsingland och Jämtland. Den växer på fuktig mark, i kärr och i vägkanter. Första fynduppgift är från Hassela, Hälsingland och publicerades av Nadja Niordson i artikeln Finnstarr, Carex atherodes, funnen i Hälsingland (Svensk Botanisk Tidskrift 82, 1988).

Etymologi. Artnamnet atherodes är ett grekiskt ord och betyder agnlik, vilket syftar på den utlöpande spetsen på axfjällen.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Carex

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/carex/careath.html
Senaste uppdatering: 2 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg