Havssäv

Bolboschoenus maritimus (L.) Palla

Vetenskapliga synonym: Schoenoplectus maritimus (L.) Lye, Scirpus maritimus L.

Havsevaks Strand-Kogleaks Merikaisla Sea Club-rush Strandsimse

Axsamling av havssäv Beskrivning. Havssäv är ett storväxt, beståndsbildande halvgräs med trekantiga strån. Den har en krypande jordstam från vilken det bildas korta utlöpare med löklika knölar i änden. Stråna är skarpt trekantiga och bladiga. Bladen är ganska breda, platta och livligt gröna. Havssäv Axen sitter i en huvudlik samling i stråtoppen, de flesta är kortskaftade men ett eller två av dem brukar ha längre skaft. Axfjällen är matt kastanjebruna, spetsen är kluven och har ett kort borst. Hela axsamlingen omges vanligen av ett par bladlika stödblad. Blomman är har upp till sex kalkborst, tre ståndare och ett stift med två eller tre märken.
Havssäv kan knappast förväxlas med andra arter.

Havssäv i blom Utbredning. Havssäv är allmän vid leriga eller dyiga havsstränder i södra och mellersta Sverige. Den förekommer mycket sällsynt i inlandet. Första fynduppgift publicerades i Bromelius Chloris Gothica år 1694 (Nordstedt 1920).

Havssäv, i blom Användning. Havssäv användes i äldre tid till taktäckning och djurfoder. Av stamknölarna framställdes mjöl till nödbröd.

Etymologi. Artnamnet maritimus kommer av latinets mare (hav) och betyder 'växer vid havet'.

Familj: Cyperaceae
Släkte: Bolboschoenus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Hafssävens rotstock är söt och kan torkas och malas till mjöl, som lemnar ett icke osmakligt bröd eller på annat sätt kan användas såsom näringsämne under dyr tid. Strån och blad kunna nyttjas att täcka tak med, eller kunna mattor flätas deraf, och äfven såsom boskapsfoder är växten icke att förakta."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/cypera/bolbo/bolbmar.html
Senaste uppdatering: 28 oktober 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg