Liljekonvalj

Convallaria majalis L.

Svenska synonym: konvalje, liljekonvalje

Liljekonvall Liljekonval Kielo Lily-of-the-valley Maiglöckchen

Liljekonvalj Beskrivning. Liljekonvalj är en flerårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög, den har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd. Bladen är stora och brett lansettlika och kommer direkt från jordstammen. Liljekonvalj blommar i maj-juni med vita blommor som sitter i en bågböjd, ensidig klase. Blomstängeln är sidoställd och blommorna är hängande och mycket väldoftande. Kalken är klocklik med sex korta flikar och rent vit eller sällan rosa. Frukten är ett runt rödorange bär. Hela växten är giftig.
Liljekonvalj kan knappast förväxlas med några andra arter.

Liljekonvalj, frukter Utbredning. Liljekonvalj är vanlig i hela landet utom i fjälltrakterna. Den växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Användning. Förr användes nyspulver gjort av liljekonvaljblommor mot snuva och fluss, och Hoffberg skriver år 1792 att den "är nog skarp, i synnerhet färsk at bruka inwärtes, men purgerar, Liljekonvalj, blommor och beröms mot Conwulsioner: i snus förorsakar hon nysning: nyttjas derföre i nys-pulwer". Iskonvaljer kallas de krukodlade liljekonvaljer som genom köldbehandling drivs att blomma redan till jul.

Liljekonvalj

Övrigt. Liljekonvalj är Gästriklands landskapsblomma.

Etymologi. Artnamnet majalis kommer av latinets majus (maj), och syftar på blomningstiden. Liljekonvalj är en försvenskning av 'lilium convallium' (dalarnas lilja).

Familj: Convallariaceae
Släkte: Convallaria

Norden
Norra halvklotet
Blomningstid
Fridlyst
Giftig
Landskapsblomma
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Kung Liljekonvalje han sänker
sitt sorgsna hufvud så tungt och vekt,
och silfverhjälmen blänker
i sommarskymningen blekt."

Ur Ströftåg i hembygden av Gustaf Fröding (Stänk och flikar, 1896)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/convallaria/conva/convmaj.html
Senaste uppdatering: 15 oktober 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg