Tidlösa

Colchicum autumnale L.

Svenska synonym: hösttidlösa, nakna jungfrun, vanlig tidlösa

Tidlaus, Tidløyse Høst-Tidløs Syysmyrkkylilja Meadow Saffron Herbstzeitlose

Beskrivning. Tidlösa är en flerårig, kal ört med knölformad jordstam som är omgiven av bruna papperslika fjäll. Bladen är brett lansettlika, glänsande mörkgröna och sitter i en ganska kraftig rosett från jordstammen. Tidlösa blommar under hösten, i september-oktober, efter det att bladen vissnat bort. Blomkalken utgår direkt från jordstammen och har en mycket lång och smal pip och sex avlånga blekt rosa till violetta flikar. Blomman har sex ståndare och tre märken. Frukten är en trerummig kapsel. Hela växten är mycket giftig.
Tidlösa kan förväxlas med höstblommande krokusar (Crocus), men de senare har alltid bara tre ståndare.

Utbredning. Tidlösa är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad eller kvarstående. Den hör ursprungligen hemma i Syd- och Centraleuropa. Första fynduppgift som förvildad är från Ulriksdal, Uppland och publicerades 1816 (Hylander 1971).

Användning. Tidlösa odlas som prydnadsväxt.

Övrigt. Tidlösa innehåller den giftiga alkaloiden colchicin som ger kromosomtalsförändringar och som används inom växtförädlingen. Colchicin har också använts som läkemedel.

Etymologi. Artnamnet autumnalis kommer av latinets autumnus (höst) och betyder höstlig, vilket syftar på blomningstiden.

Familj: Colchicaceae
Släkte: Colchicum

Giftig

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Nakna Jungfrun, Tidlösa: en lökväxt, w. wild i söd. Europas sidländta ängar. Roten drifwer urin och purgerar häftigt: br. i wattusot...
...Då hon börjar blomma, är hösten för handen och örter från warma länder måste inflyttas i orangeriet: wid dess sidsta blommor, fälla träden sina blad, Floras härlighet för det året, slutas."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/colchica/colch/colcaut.html
Senaste uppdatering: 25 april 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg