Veckad snödroppe

Galanthus plicatus M. Bieb.

Pleated Snowdrop

Beskrivning. Veckad snödroppe är en lågväxt, flerårig ört. Bladen är grågröna och kan bli omkring två centimeter breda. Som unga har bladen nedvikt kant, vilket skiljer den från de tre andra arterna som kan påträffas i Sverige. Veckad snödroppe blommar i mars-april, blommorna kan bli upp till tre centimeter långa och har vita kalkblad varav de tre inre oftast har endast en grön fläck som sitter i spetsen av kalkbladen. Ibland kan dock de inre kalkbladen har två gröna fläckar, en vid basen och en i spetsen, som ibland är sammanflytande.
Veckad snödroppe karaktäriseras av att bladen som unga har nedvikt kant. De tre andra arterna som kan påträffas förvildade i Sverige har inrullad bladkant.

Utbredning. Veckad snödroppe kan ibland påträffas förvildad på kulturmark i Sydsverige. Arten härstammar från ett område som sträcker sig från Balkan till Kaukasus.

Användning. Arten odlas som prydnadsväxt i trädgårdar.

Etymologi. Artnamnet plicatus kommer av latinets plicare (vecka) och betyder veckad, vilket syftar på att bladkanten är nedvikt på unga blad.

Familj: Amaryllidaceae
Släkte: Galanthus

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/amaryllida/galan/galapli.html
Senaste uppdatering: 2 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg