Snödroppe

Galanthus nivalis L.

Svenska synonym: vanlig snödroppe

Snøklokke Almindelig Vintergæk Lumikello Snowdrop Kleines Schneeglöckchen

Snödroppe Beskrivning. Snödroppe är en lågväxt, flerårig ört som ofta bildar tuvliknande bestånd. Bladen är smala, fem till sju millimeter breda, rännformade och grågröna. Snödroppe blommar från februari till april med vita hängande blommor, blomstängeln blir knappt två decimeter hög. Blommorna har vita elliptiska kalkblad som är dropplikt slutna i knopp, men snett utstående då blommorna är utslagna. De tre inre kalkbladen är hälften så långa som de yttre och försedda med en halvmånformad grön fläck nedom spetsen.
Snödroppe Snödroppe liknar de andra arterna i släktet snödroppar (Galanthus), men karaktäriseras av smala grågröna blad som inte har bakåtvikt kant då de är unga, vilket kännetecknar veckad snödroppe (G. plicatus). Arten turkisk snödroppe (G. elwesii) skiljs genom att bladkanten hos unga blad är invikt samt att de inre kalkbladen har en grön fläck både i spetsen och vid basen. Enklast att skilja från de övriga är grekisk snödroppe (G. ikariae) som har blanka, rent gröna blad.

Snödroppe

Utbredning. Snödroppe förekommer naturaliserad i närheten av bebyggelse, i diken, vägkanter, gräsmattor, parker och liknande. Första fynduppgift som förvildad är från Hasslöv och Getinge i Halland och publicerades 1788, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Användning. Snödroppe odlas ofta i trädgårdar och är en av de allra tidigaste vårblommorna.

Etymologi. Artnamnet nivalis kommer av latinets nivis (snö) och betyder 'växer vid snö'.

Familj: Amaryllidaceae
Släkte: Galanthus

Giftig
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Bebådar wåren med blomman, som ofta i Mars månad framskjuter utur snöen."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/amaryllida/galan/galaniv.html
Senaste uppdatering: 7 mars 2012
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg