Hornviol

Viola cornuta L.

Vetenskapliga synonym: V. × williamsii Wittr.

Hornfiol Sarviorvokki Horned Pansy

Hornviol Beskrivning. Hornviol är en flerårig, något tuvad ört med uppstigande stjälkar som kan bli upp till tre decimeter höga. Bladen sitter på skaft som utgår från stjälkarna, bladskivan är oval till äggrund och har grovt naggad kant. Stiplerna är breda, bladlika och grovt sågade. Hornviol blommar i juni-juli med blåvioletta, väldoftande blommor. Blommorna är stora, två till fyra centimeter breda, och har två uppåtriktade och tre nedåtriktade kronblad, samt en lång sporre som är drygt en centimeter. Fruktkapslarna är kala.
Hornviol kan knappast förväxlas med andra arter. Den påminner mest om en storväxt styvmorsviol (V. tricolor), Hornviol den senare är dock ettårig, till alla delar mindre och har annorlunda färgade blommor. De odlade penséerna (V. x wittrockiana) är ett- eller tvååriga och har större blommor, som kan vara en decimeter breda, och ha en mycket stor färgvariation, samt en kortare sporre.

Hornviol

Utbredning. Hornviol är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad. Den hör ursprungligen hemma i Pyrenéerna. Första fynduppgift som förvildad är från Lidingö, Uppland och publicerades 1927 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet cornuta kommer av latinets cornu (horn).

Familj: Violaceae
Släkte: Viola

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/viola/viola/violcor.html
Senaste uppdatering: 27 juli 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg