Fjällviol

Viola biflora L.

Fjellfiol Fjeld-Viol Lapinorvokki Zweiblütiges Veilchen

Fjällviol

Beskrivning. Fjällviol är en flerårig ört som kan bli upp till två decimeter hög. Från jordstammen utgår örtartade stjälkar som har strödda blad. Bladen är skaftade och har matt ljusgrön, njurlik bladskiva. Stiplerna är små och helbräddade. Fjällviol blommar i juni-juli med klargula väldoftande blommor som sitter på skaft från stjälkarna. Blommorna har mörka teckningar och fyra av dem är uppåtriktade och ett är nedåtriktat, sporren är kort och smal. Fruktkapslarna är kala.
Fjällviol är den enda av violerna (Viola) i den svenska floran som har klargula blommor och är därför lätt att känna igen då den blommar, men även de matt ljustgröna, njurlika bladen är karaktäristiska.

Fjällviol

Utbredning. Fjällviol är allmän på fuktiga ställen i hela fjällkedjan, men förekommer sällsynt även i skogslandet nedom fjällen. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades 1720 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet biflora kommer av latinets bi- (två) och flos (blomma), namnet syftar på att det ofta sitter två blommor på varje stjälk.

Familj: Violaceae
Släkte: Viola

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Genom sina gula blommor utmärker sig Fjellviolen bland de närstående arterna. F. ö. är den icke den minst täcka i det täcka Violslägtet och en bland prydnaderna i fjellens låga växttäcke."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/viola/viola/violbif.html
Senaste uppdatering: 24 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg