Järnört

Verbena officinalis L.

Svenska synonym: läkeverbena

Jernurt Jernurt Rohtorautayrtti Vervain Eisenkraut

Beskrivning. Järnört är en flerårig ört som har en förvedad jordstam och som kan bli upp till sex decimeter hög. Stjälkarna är vanligen talrika och styvt upprätta, fyrkantiga och sträva. Bladen sitter motsatta och är djupt parflikiga och strävhåriga. Järnört blommar i augusti-september, blommorna är små, blekt lila och sitter i smala axlika ställningar. Fodret är rörformat med fem flikar. Kronan har en lång pip och ett femflikat bräm. Blomman har fyra ståndare och ett stift. Frukten är en klyvfrukt med fyra nötlika delfrukter.
Järnört kan knappast förväxlas med andra arter.

Utbredning. Järnört förekommer sällsynt i södra Sverige. Den växer vanligen på kulturmark. Första fynduppgift är från Skåne och publicerades 1744 (Hylander 1971).

Användning. Järnört är en gammal medicinalväxt som bland annat ansågs bota ögonsjukdomar.

Etymologi. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina (verkstad, apotek) och syftar på artens användning som läkeväxt. Namnet järnört har tidigare använts på arten väddklint (Centaurea scabiosa).

Familj: Verbenaceae
Släkte: Verbena

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Järnört.
Wäxer på några få ställen i Skåne, såsom wid Helsingborg, Raflunda sparsamt. Fåret äter den. Sådet kokadt på Blomaxen gifwer Wismutbetadt Ylle efter lång kokning en fast, ljus muskus. I äldre tider hade man mycket skrock med Järnörten, som nu försvunnit."

Ur Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius (1806)

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/verbena/verbe/verboff.html
Senaste uppdatering: 9 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg