Väggört

Parietaria officinalis L.

Vetenskapliga synonym: P. erecta Mert. & W. D. J. Koch
Svenska synonym: blidnässla, vanlig väggört

Springknap Eastern Pellitory-of-the-wall Aufrechtes Glaskraut

Väggört

Beskrivning. Väggört är en flerårig ört med upprätt stjälk, strödda blad och oansenliga blommor. Bladen är spetsigt elliptiska med glänsande mörkgrön ovansida och helbräddad kant, de kan bli upp till tolv centimeter långa, ibland ända upp till tjugo centimeter. Blommorna är små, en- eller tvåkönade och sitter i kortskaftade samlingar i bladvecken, blommornas hylleblad är inte sammanväxta. Frukten är en liten nöt som är innesluten i det klockformade hyllet.
Den andra arten i släktet, grenig väggört (P. judaica) är vanligen nedliggande, med mindre blad och frukter, och hylleblad som är sammanväxta nertill. Väggörter tillhör samma familj som nässlorna (Urtica) men skiljs lätt genom avsaknaden av brännhår, trind stjälk och helbräddade blad.

Utbredning. Väggört är mycket sällsynt och har huvudsakligen påträffats i Skåne. Den växer på kulturmark, och Hylander (1970) uppger att arten troligen är en kvarleva från den tid då den odlades som medicinalväxt. Första fynduppgift är från Malmö i Skåne och publicerades år 1828 (Hylander 1971).

Användning. Väggört användes förr som laxermedel.

Etymologi. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina (verkstad, apotek) och syftar på att arten använts som läkeväxt. Namnet väggört syftar på artens vetenskapliga släktnamn, Parietaria, som kommer av latinets paries (vägg, mur).

Familj: Urticaceae
Släkte: Parietaria

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Wägg-ört. w. i Tyskland wid byar: tros wara mjukande. Decokt deraf br. i Lawementer: dess lukt och smak gifwer icke tilkänna någon betydelig kraft."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/urtica/parie/parioff.html
Senaste uppdatering: 31 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg