Grenig väggört

Parietaria judaica L.

Vetenskapliga synonym: P. diffusa Mert. & W. D. J. Koch, P. officinalis auct., P. ramiflora Moench
Svenska synonym: vägg-gröna, väggört

Blidnesle, Vanleg blidnesle Nedliggende Springknap Muuriyrtti Pellitory-of-the-wall Mauer-Glaskraut

Grenig väggört Beskrivning. Grenig väggört är en flerårig, vanligen nedliggande till uppåtstigande, rikt grenig ört med strödda blad och oansenliga blommor. Bladen är spetsigt elliptiska och har helbräddad kant, de blir vanligen bara upp till sex centimeter långa. Blommorna är små, en- eller tvåkönade och sitter i kortskaftade samlingar i bladvecken. Blommornas hylleblad är sammanväxta nedtill. Frukten är en liten, millimeterlång nöt som sitter innesluten i det tubformade hyllet.

Grenig väggörtGrenig väggört kan förväxlas med väggört (P. officinalis), men den senare har ett upprätt växtsätt, är vanligen till alla delar större och har blommor med fria hylleblad. De båda arterna tillhör samma familj som nässlorna (Urtica) men skiljs lätt då de senare har brännhår, kantig stjälk och sågade blad.

Grenig väggört Utbredning. Grenig väggört är sällsynt och är bara funnen i ett fåtal landskap. Den växer på kulturmark. Första fynduppgift är från Gävle i Gästrikland år 1848 och presenterades i Hartmans femte upplaga av Handbok i Skandinaviens flora år 1849(Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet judaica betyder judisk.

Familj: Urticaceae
Släkte: Parietaria

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/urtica/parie/parijud.html
Senaste uppdatering: 14 september 2009
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg