Vresalm

Ulmus laevis Pall.

Vetenskapliga synonym: U. effusa Willd., U. pedunculata Foug., U. racemosa Borkh.
Svenska synonym: vitalm

Vrangalm Skærm-Elm Kynäjalava Flatter-Ulme

Vresalm, blommor

Beskrivning. Vresalm är till skillnad från våra övriga almar (Ulmus) ett ganska litet träd och stammen är ofta mer ljusgrå än hos de andra arterna. Årsskotten är håriga till en början, men blir snart kala och glänsande. Vinterknopparna sitter strödda och är långsmala, spetsiga och kala, knoppfjällen är ljusbruna med mörkare överdel. Vresalm, bladundersida Bladen är brett lansettlika, bredast vid eller straxt ovan mitten, de har en skev bladbas och kanten är dubbelt sågtandad. Bladovansidan är kal och glänsande, medan undersidan är mjukhårig, bladnerverna är vanligen inte gaffelgrenade. Vresalm blommar i maj. Blommorna är långskaftade och sitter i små flockar. Frukten blir omkring en centimeter bred och är en vingkantad nöt, vars vinge är hårig i kanten. Blomskaftet sträcker på sig under fruktmognaden och kan bli upp till fyra centimeter långt.
Vresalm kan förväxlas med alm (U. glabra) och lundalm (U. minor), båda dessa arter har dock kortskaftade blommor och frukter, större frukter med kal vingkant, samt oftast gaffelgrenade bladnerver.

Utbredning. Vresalm är sällsynt och finns bara vild på mellersta Öland. Första fynduppgift är från Öland och publicerades av A. Ahlqvist i Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar 1821 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet laevis är latinets ord för glatt, slät.

Familj: Ulmaceae
Släkte: Ulmus

Norden
Norra halvklotet
Träd
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Ulmus effusa Willd. växer allmänt i Högsrums och Rönnerums gärden af Högsrums socken, Gillsätra och Brostorps gärden af Glömminge socken m. fl. st. Denna art är den allmännaste på Ön."

Ur Anmärkningar om Ölands Fysiska Beskaffenhet och Vegetation av Abraham Ahlqvist (Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar 1821)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ulma/ulmus/ulmulae.html
Senaste uppdatering: 22 december 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg