Judekörs

Physalis alkekengi L.

Vetenskapliga synonym: P. franchetii Mast.
Svenska synonym: japansk lykta

Jødekirsebær Jødekirsebær Lyhtykoiso, Oranssilyhtykoiso Japanese-lantern Gewöhnliche Judenkirsche

Judekörs Beskrivning. Judekörs är en medelstor, flerårig ört med krypande jordstam, vita blommor och i frukt uppblåsta och vackert rödfärgade foder. Stjälkarna kan bli upp till sex decimeter höga och är upprätta med strödda, spetsigt äggrunda, skaftade blad med killik bladbas. Hela växten är sparsamt hårig. Judekörs blommar från juni till augusti, blommorna är nickande och har vit fatlik krona. Judekörs Blomfodret är pappersartat och tillväxer med tiden så att det blir orangerött och blåsformigt förstorat kring frukten, som är ett runt orangerött bär. Bäret har en brännande bitter smak.
Judekörs är omisskännlig, särskilt då den gått i frukt och fodren växt till och blivit röda. De andra arterna i släktet är ettåriga med filtludna stjälkar och blad, samt gröna foder och ätliga bär.

Judekörs

Utbredning. Judekörs kan påträffas förvildad på skräpmark och vid bebyggelse. Den hör ursprungligen hemma i södra och mellersta Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Lund och publicerades av Lilja i Skånes flora 1870, han anger också att arten sällan förekommer i odling (Hylander 1971).

Användning. Judekörs odlas som prydnadsväxt för sina mycket dekorativa foders skull, den kan torkas och användas i buketter av torkade växter.

Etymologi. Artnamnet alkekengi kommer av namnet på en giftig växt hos Dioskorides.

Familj: Solanaceae
Släkte: Physalis

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/solana/physa/physalk.html
Senaste uppdatering: 10 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg