Ballongblomma

Nicandra physalodes (L.) Gaertn.

Svenska synonym: leanderklocka, leanderblomma

Giftbær Kantbæger Rakkokoiso Apple-of-Peru Giftbeere

Ballongblomma Beskrivning. Ballongblomma är en medelstor, kal, ettårig ört som ofta är ganska lågväxt, men som undantagsvis kan bli mer än meterhög. Stjälken är upprätt, trind och något grenig upptill. Bladen är stora och spetsigt äggrunda med vågigt bukttandad kant och för arten typiska små svarta körtelprickar över hela ytan. Ballongblomma blommar från juli till september med stora, klocklika, blå blommor som sitter hängande på tunna skaft från bladvecken. Fodret är nästan fribladigt men växer till och bildar med tiden ett stort uppblåst, kantigt vingkantat hölje runt frukten. Kronan är klocklik Ballongblomma med trubbiga kronflikar, ljusblå eller blåviolett, vitaktig på insidan. Frukten är rund och har en tunn brun vägg, den spricker upp oregelbundet. Arten är giftig.
Ballongblomma är lätt att känna igen på sina stora blå klocklika blommor och det uppblåsta vingkantade foder, men även vegetativt känns arten lätt igen på bladens svarta körtelprickar.

Ballongblomma, foder Utbredning. Ballongblomma är en odlad art som sällsynt och tillfälligt påträffas på avfallsplatser och ruderatmarker, men även på andra kulturpåverkade platser. Arten härstammar från Peru i Sydamerika. Första fynduppgift som förvildad är från Karlskrona, Blekinge och publicerades år 1865 (Hylander 1971).

Användning. Ballongblomma odlas ibland som ettårig rabattväxt.

Ballongblomma Etymologi. Artnamnet physalodes kommer av Physalis som är det vetenskapliga namnet på släktet lyktörter. Namnet betyder 'lik lyktörter' och syftar på de uppblåsta fodren.

Familj: Solanaceae
Släkte: Nicandra

Giftig
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/solana/nican/nicaphy.html
Senaste uppdatering: 13 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg