Tomat

Lycopersicon esculentum Mill.

Vetenskapliga synonym: L. lycopersicum (L.) H. Karst., Solanum lycopersicum L.
Svenska synonym: kärleksäpple

Tomat Tomat Tomaatti Tomato Tomate

Tomat, frukter Beskrivning. Tomat är en ganska storvuxen och kraftigt byggd ettårig ört. Stjälken är körtelhårig, grov, men ofta ganska vek. Bladen är stora och parbladiga med djupt inskurna, parflikiga, spetsiga småblad. Bladen sitter till synes motsatta, med ett större blad som omväxlar med ett mindre, de är mörkgröna och liksom stjälken klädda med körtelhår som avger en karaktäristisk doft vid beröring. Blomma Tomat blommar från juni till september med gula blommor som sitter i glesa klaselika knippen. Blommorna är omkring en centimeter breda och har smala, tillbakaböjda kronblad och gula ståndare som bildar en framskjutande ståndarkägla kring stiftet. Frukten, tomaten, är ett stort, runt, länge grönt men slutligen rött bär.

Tomat Utbredning. Tomat är ganska vanlig på skräpmark, i vägkanter och rabatter där ny matjord eller rötslam från reningsverk lagts ut. Den är tillfällig och dyker upp här och var i nästan hela landet. Ett liknande spridningssätt har kapkrusbär (Physalis peruviana) och andra ettåriga arter i släktet lyktörter (Physalis), vilka ofta påträffas tillsammans med tomat. Första fynduppgift som förvildad är ett barlastfynd från Hofved i Medelpad och publicerades 1885 (Nordstedt 1920).

Tomat Övrigt. Tomat är vildväxande i västra Sydamerika och infördes som prydnadsväxt till Europa på 1500-talet av spanjorerna och har således varit känd sedan flera hundra år, men har först under 1900-talet blivit vanlig som köksväxt. Tomater odlas kommersiellt i Sverige men är frostkänsliga och hålls därför oftast i växthus. Beroende på storleken hos frukten talar man om 'bifftomater' eller 'körbärstomater'. Idag saluförs även sorter med gula eller grönstrimmiga frukter.

Tomat, omogen frukt

Användning. Tomaterna har en mångsidig användning, färsk i sallader, gratinerad med ost, i grytor och köttfärsrätter, förädlad till tomatpuré och ketchup, samt soltorkad till inläggningar.

Etymologi. Artnamnet esculentum kommer av latinets esca (mat) och betyder ätbar. Det svenska namet tomat kommer av spanskans tomate som i sin tur kan härledas av tomatl vilket är indianspråket nauhatls ord för tomat.

Familj: Solanaceae
Släkte: Lycopersicon

Mat och krydda
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/solana/lycop/lycoesc.html
Senaste uppdatering: 19 oktober 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg