Vårveronika

Veronica verna L.

Svenska synonym: vårärenpris

Vårveronika Vår-Ærenpris Kevättädyke Spring Speedwell Frühlings-Ehrenpreis

Vårveronika Beskrivning. Vårveronika är en liten och späd, ettårig ört med upprätt stjälk som kan bli drygt en decimeter hög. Bladen är vanligen flikiga, de övre är tre- till sjuflikade, medan de nedre är parflikiga eller grovt tandade. Vårveronika blommar i april-maj med små blå blommor. Blommorna är kortskaftade och sitter i en glesblommig, toppställd klase. Fodret är körtelhårigt och kronan är bara två till tre Treflikiga nedre blad millimeter bred. Fruktkapseln är tätt och fint hårig över hela ytan men har även längre körtelhår längs sömmen. Stiftet är mycket kort, bara omkring en halv millimeter. Fröna är platta.
Med sina mycket små, kortskaftade blommor är vårveronika mest lik fältveronika (V. arvensis), men den senare har hela blad. De två arterna alvarveronika (V. praecox) och klibbveronika (V. triphyllos) skiljs genom mer långskaftade och betydligt större blommor, samt skålformade frön.

Frukter

Utbredning. Vårveronika är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige, men förekommer sällsynt ända upp i Västerbotten. Den växer vanligen på torra backar. Första fynduppgift är från Uppsala, Uppland och publicerades år 1740 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet verna kommer av latinets ver (vår), vilket syftar på att den blommar på våren.

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Veronica

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/veron/verover.html
Senaste uppdatering: 3 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg