Trädgårdsveronika

Veronica persica Poir.

Vetenskapliga synonym: V. tournefortii C. C. Gmel.
Svenska synonym: skönärenpris

Orientveronika Storkronet Ærenpris Persiantädyke Austurlandadepla Common Field-speedwell Persischer Ehrenpreis

Trädgårdsveronika Beskrivning. Trädgårdsveronika är en ettårig ört med nedliggande stjälkar som kan bli flera decimeter långa. Bladen är grunt sågade i kanten. Trädgårdsveronika blommar från april till september med stora ljusblå blommor som sitter ensamma på långa skaft från bladvecken, blomskaften är oftast längre än bladen. Trädgårdsveronika Foderflikarna är avlånga, spetsiga och bredast vid basen. Kronan är nästan en centimeter bred, ljusblå med vit nedre kronflik. Fruktkapseln är mycket brett, och något kantigt, hjärtformad med tydlig nätådring och långt stift, behåringen är varierande men vanligen finns både långa körtelhår och kortare vanliga hår.
Trädgårdsveronika Trädgårdsveronika liknar mest åkerveronika (V. agrestis) som dock har små vitaktiga blommor och kortare blomskaft, samt mer jämnsmala foderflikar och smalt hjärtformade kapslar. De två arterna luddveronika (V. opaca) och glansveronika (V. polita) har båda små mörkblå blommor. De tre arterna har dessutom rundat hjärtformade kapslar och kort stift.

Trädgårdsveronika Utbredning. Trädgårdsveronika är en ganska vanlig, i modern tid inkommen art som numera är fullständigt naturaliserad i södra Sverige. Den växer på näringrik kulturmark, som åkrar, trädgårdsland och ruderatmarker. Första fynduppgift är från Lund, Skåne och publicerades av Fries år 1918 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet persica betyder 'från Persien'.

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Veronica

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/veron/veroper.html
Senaste uppdatering: 15 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg