Luddveronika

Veronica opaca Fr.

Svenska synonym: mörkärenpris

Mørkveronika Mat Ærenpris Himmeätädyke Glanzloser Ehrenpreis

Luddveronika Beskrivning. Luddveronika är en ettårig, hårig ört som kan bli upp till två decimeter hög och som har nedliggande stjälkar. Bladen är matt grå- eller mörkgröna och naggade till grunt grovsågade. Luddveronika blommar från april till september med små djupblå blommor som sitter ensamma på skaft från bladvecken. Foderflikarna är långsmala, bredast på mitten och har trubbig spets. Fruktkapseln är brett hjärtformad, nästan dubbelt så bred som hög, och har ett kort stift. Kapseln är krushårig med långa körtelhår, samt korta vanliga hår.
Luddveronika är lik åkerveronika (V. agrestis) som dock skiljs genom ljusblå eller vita blommor, samt smalare hjärtformade kapslar med endast långa, raka körtelhår. En annan art som kan förväxlas med luddveronika är glansveronika (V. polita). Denna art har också små mörkblå blommor, liksom luddveronika, men skiljs genom brett äggrunda foderflikar som är överlappande och bredast vid basen, samt smalt hjärtformade kapslar.

Frukter av luddveronika

Utbredning. Luddveronika är ganska sällsynt och förekommer mest i södra Sverige, men utbredningen har stora luckor. Den växer på näringsrik kulturmark, främst i åkrar och potatisland. Första fynduppgift publicerades 1819 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet opaca kommer av latinets opacus (matt) och syftar på de mattgröna bladen.

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Veronica

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/veron/veroopa.html
Senaste uppdatering: 19 januari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg