Fältveronika

Veronica arvensis L.

Svenska synonym: fältärenpris

Bakkeveronika Mark-Ærenpris Ketotädyke Reykjadepla Wall Speedwell Feld-Ehrenpreis

Fältveronika Beskrivning. Fältveronika är en lågväxt, ettårig ört som kan bli nästan två decimeter hög. Stjälken är upprätt, enkel eller grenig, och krushårig. Bladen är vanligen äggrunda och har grovt sågad kant. Fältveronika blommar under hela sommaren med små, ljus- eller mörkblå blommor sitter i en långsträckt klase i stjälkens topp. Blommorna är nästan oskaftade och kronan är vanligen bara två till tre millimeter bred. Fruktkapseln är hjärtformad och kal med undantag för sömmen som är körtelhårig. Stiftet är millimeterlångt och sticker inte ut ur kapselns inbuktning. Fröna är platta.
Fältveronika kan förväxlas med flera av de andra små, upprättväxande, ettåriga arterna i släktet. Fältveronika Arten alvarveronika (V. praecox) skiljs genom större, långskaftade blommor, en kapsel med två millimeter långt stift som sticker ut ur kapselns inbuktning, samt skålformade frön. De två arterna klibbveronika (V. triphyllos) och vårveronika (V. verna) skiljs genom tydligt djupflikiga blad. Den mycket sällsynta pilgrimsveronikan (V. peregrina) är mer ljusgrön än fältveronika och har vita blommor samt långsmala blad.

Blomma av fältveronika Utbredning. Fältveronika är vanlig i södra och mellersta Sverige. Den växer på torr och öppen mark, till exempel i backar och åkrar. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet arvensis kommer av latinets arvum (åker) och syftar på att den ibland växer i åkrar.

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Veronica

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/veron/veroarv.html
Senaste uppdatering: 15 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg