Åkerveronika

Veronica agrestis L.

Svenska synonym: åkerärenpris

Åkerveronika Flerfarvet Ærenpris Peltotädyke Green Field-speedwell Acker-Ehrenpreis

Åkerveronika

Beskrivning. Åkerveronika är en ettårig ört med ofta nedliggande stjälkar. Bladen är äggrunda och naggade eller grunt sågade i kanten. Åkerveronika blommar från april till september med ganska små vitaktiga blommor som sitter ensamma på tunna skaft från bladvecken, skaften är vanligen kortare än bladen. Foderflikarna är avlånga och trubbiga, bredast på mitten. Kronan är vit, eller vit med ljusblå övre kronflikar. Fruktkapseln är rundat hjärtformad med kort stift och har bara långa raka körtelhår.
Frukt Åkerveronika kan förväxlas med flera andra veronikor (Veronica). Arten luddveronika (V. opaca) skiljs genom djupblå blommor och krushårig fruktkapsel med både körtelhår och korta vanliga hår. Arten glansveronika (V. polita) har också små djupblå blommor, men har foderflikar Åkerveronika som är brett äggrunda och spetsigare, med sin största bredd nära basen. Arten trädgårdsveronika (V. persica) har också spetsiga foderflikar med bred bas, men skiljer sig genom centimeterstora klarblå blommor med vit undre flik, samt blomskaft som är mycket längre än bladen.

Åkerveronika

Utbredning. Åkerveronika är vanlig i södra och mellersta Sverige. Den förekommer främst som ogräs i åkrar och trädgårdsland, men också på ruderatmark. Första fynduppgift publicerades av Carl von Linné år 1755 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet agrestis kommer av grekiskans agros (åker).

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Veronica

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/veron/veroagr.html
Senaste uppdatering: 19 januari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg