Flenört

Scrophularia nodosa L.

Svenska synonym: torsnässla, vanlig flenört

Brunrot Knoldet Brunrod Syyläjuuri, Tummasyyläjuuri Common Figwort Knotige Braunwurz

Flenört Beskrivning. Flenört är en flerårig, vanligen högväxt, illaluktande ört som kan bli upp till en meter hög. Den har en jordstam som är knölformad upptill. Stjälken är upprätt, fyrkantig och har körtelhår upptill, nedtill är den kal. Bladen sitter motsatta och är spetsigt äggrunda med tvär bas och grovt och ojämnt sågad kant. Flenört blommar från juni till augusti med brunaktiga blommor som sitter i stora, sammansatta, toppställda klasar. Blommorna är tvåläppiga och grönaktiga med en stor brunröd överläpp. Foderbladsflikarna är trubbiga och otydligt hinnkantade. Fruktkapseln är spetsig.
Flenört Flenört kan förväxlas med de tillfälliga arterna strandflenört (S. umbrosa) och vattenflenört (S. auriculata), men de senare har brett vingkantad stjälk, tydligt hinnkantade foderflikar, samt trubbig kapsel.

Flenört Utbredning. Flenört är vanlig i södra och mellersta Sverige. Den växer ofta i fuktiga skogar och på stränder, vanligen på skuggig mark. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Flenört Etymologi. Artnamnet nodosa kommer av latinets nodus (knöl, knut) och syftar på jordstammen som är knölformad upptill. Flenört omtalas som svenskt namn redan av Linné.

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Scrophularia

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Den har en nog stark och wederwärdig luckt, och ätes endast af Geten, och Bien söka dess blommor. I Norrige dricker allmogen Thee på bladen, såsom swettdrifwande i halssjuka; men Fläder Thee och Mos äro både säkrare och angenämare."

Ur Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius (1806)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/scrop/scronod.html
Senaste uppdatering: 8 augusti 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg